broeden
Bebroeden van Kippen eieren.
Kuikens komen uit het ei, dat weet iedereen, dat hoef ik echt niemand te vertellen. de eieren moeten wel bevrucht zijn. Als je wel kippen hebt, maar geen haan, dan zullen de eieren niet bevrucht zijn en zijn deze alleen voor consumptie geschikt. Je kan dan of proberen om een haan te lenen voor een bepaalde periode en dit wel goed overleggen met de buren, of gewoon bevruchte eieren kopen bij een fokker. Let wel op je kan pas na 8 dagen bebroeden zien of het ei bevrucht is of niet. Het kopen van eieren is altijd een risico. Lang niet alle eieren zijn bevrucht. Ongeveer 70 tot 80% zal bevrucht zijn en uitkomen. Je kan het beste de eieren bij een vertrouwd adres kopen. Eieren uit de supermarkt zijn echt niet bevrucht en er zullen dan ook nooit kuikens uit kruipen. Voor het bebroeden van de eieren kan men gebruik maken van twee verschillende methodes;
Kunstmatige broed.
Benodigde materialen;
-
Broedmachine
-
Broedthermometer
-
Hygrometer
-
Bakje met water
Kunstmatige broed wil zeggen dat de eieren worden bebroed door een machine. Een broed machine is eigenlijk niets anders dan een kast waarin de temperatuur en de luchtvochtigheid kan worden in gesteld op ieder gewenst niveau, afhankelijk van het soort eieren dat in de broedmachine wordt uitgebroed.
De kuikens groeien in het ei door de warmte in de broedmachine. Deze temperatuur dient zo constant mogelijk gehouden te worden. De beste temperatuur is voor de kippen 38.5 tot 38.9 en voor de watervogels 37.5 graden. Hoewel de watervogels volgens alle tabellen een lagere temperatuur krijgen doe ik de eieren veelal op dezelfde temperatuur broeden. Je kan tenslotte ook de eenden eieren door een kip laten uitbroeden. Naast de benodigde warmte is het belangrijk dat de relatieve luchtvochtigheid in de broedmachine juist is afgesteld. Dit om te voorkomen dat het ei te veel uitdroogt. De vochtigheid dient ongeveer 50-55% te zijn. Dit wordt gemeten met behulp van een Hygrometer. Deze zijn in verschillende soorten te verkrijgen. Verkeerde instellingen van de machine kunnen veel problemen bij de kuikens opleveren. Zo kunnen er spreidpoten voorkomen, maar ook kan het gebeuren dat het kuiken niet uit het ei kan kruipen vanwege te lage luchtvochtigheid.
Het eieren rek meet de broedthermometer
De broedperiode van de kippen is 21 dagen. Als alle gegevens in de broedmachine goed zijn ingesteld kan men hier de klok op gelijk zetten.
Een kuiken dat net uit het ei kruipt.
Ik doe het kunstmatig broeden met mijn zoon. Wij hebben nu op 22 januari 42 zijdehoender eieren in de broedmachine ingelegd. Dus als alles goed gaat moeten deze eieren op 12 februari uitkomen. We zullen u via de site op de hoogte houden van het aantal bevruchtte en uitgekomen eieren. Daarnaast zullen we regelmatig foto’s van het broeden, uitkomen en de groei van de kuikens op de site plaatsen.
De eieren dienen dagelijks gedraaid worden om het kuiken niet aan de ei schaal vast te laten groeien. Swen doet de eieren ’s morgens draaien en ik doe het als ik uit het werk kom en voor dat
ik het bed in stap. Het draaien van de eieren doet men tot de 18e dag. Daarna mogen de eieren niet
meer gedraaid worden en worden ze driemaal daags met warm water bespoten en het vochtgehalte van de broedmachine omhoog gebracht naar ongeveer 75%.
Tijdens het broeden in de machine moeten de eieren wel worden gelucht. Dit houdt in dat voor iedere dag dat de eieren in de broedmachine zitten, deze ook een minuut buiten de machine worden gehouden. Dus als de eieren er drie dagen inzitten dan drie minuten, en als de eieren er 14 dagen in zitten dan 14 minuten buiten de broedmachine houden. Met de vlakbroedmachine die wij hebben is het wel wat werk en heeft men discipline nodig om het een en ander goed in de gaten te houden en te regelen. Bij een vol automatische broedmachine is dit veel minder werk. Je kan heel veel verschillende broedmachines kopen in de winkel, voor iedereen is er wat te verkrijgen. er zijn broedmachines te koop voor ongeveer 12 eieren tot en met enkele duizenden eieren.
Natuurlijke broed.
Benodigde materialen;
-
Broedse hen
-
Legbak
-
Plak gras
-
bakje grit
-
donker hokje
-
stro of hooi
Natuurlijke broed houdt in dat de eieren onder een broedse hen worden gelegd. Je laat uiteindelijk de natuur zijn werk doen. de natuur is er eigenlijk altijd al veel beter in geweest dan de mens. Een kip broed graag in alle rust en je dient er dan ook wel rekening mee te houden dat je de hen een aparte rustige ruimte, het liefst wat donker, vrij maakt.
De bak waarin de eieren worden gelegd en waar de hen op moet gaan zitten zal wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Wij bouwen de inhoud van een nestbak als volgt op;
-
Op de bodem leggen wij een plak Gras met het gras naar onder en de grond naar boven.
-
In deze grasplak wordt een kuiltje gemaakt.
-
Hierover een laagje stro of hooi.
-
In het kuiltje maximaal 10 eieren.
De hen zal voorzichtig op de eieren gaan zitten en haar taak betreffende het broeden goed uitvoeren. Ze doet alles zelf en als alles goed gaat dan hoef je er alleen voor te zorgen dat ze voldoende vers water en eten heeft staan. Een bakje met schelpjes wordt ook in dank afgenomen. Sommige hennen worden zo fanatiek dat zij het nest niet verlaten, zelfs niet om te eten of te drinken. Dit moet goed in de gaten gehouden worden en eventueel de hen er regelmatig vanaf zetten om te laten eten en drinken. De broedse hennen zijn ook redelijk zindelijk, en zullen op het moment dat ze vn het nest af zijn om te eten en of drinken hun behoefte doen. Gaat ze niet van het nest af dan bestaat de kans dat de behoeftes in het nest worden gedaan en hierdoor de eieren worden bevuild en het broedsel eigenlijk bijna als verloren worden beschouwd. Als alles goed gegaan is dan zal je na 21 dagen kleine koppies onder moeders vleugels vandaan zien komen. Ze zullen achter moeders aan rennen en je zal ook de kip een heel ander geluid horen maken als zij de jonge roept om te eten.
Broedse hen herkenbaar aan de brede zit
Maak jouw eigen website met JouwWeb